ZeilvlootDZS

Windsurfen voor dummies!

Geplaatst op

Windsurfen, een spectaculaire watersport die de kracht van de wind benut om over de golven te glijden. Het is een sport die al decennialang mee gaat, maar nog niet door iedereen uitgevonden is. We vertellen je daarom graag in deze blog wat windsurfen nou precies inhoud, wat je nodig hebt en uiteraard waar je het beste terecht kan voor onder andere spullen, accessoires en eventuele lessen.

Wat houdt windsurfen precies in?

Windsurfen, ook wel bekend als planksurfen, is eigenlijk surfen en zeilen gecombineerd. Deze watersport wordt beoefend met een surfplank waarop een mast met zeil is gemonteerd. Door deze combinatie kun je richting en snelheid bepalen. Bij deze sport kun je namelijk behoorlijk tempo maken door middel van de wind die je nodig hebt om vooruit te komen. Omdat de wind elke dag wel anders staat en andere kracht bevat, heb je elke dag een andere ervaring met windsurfen, wat het uiteindelijk leuk en uitdagend maakt! Tuurlijk zul je in het begin nog niet met de heftige ervaringen van wind stoeien en zul je eerst rustig starten.

Wat heb je nodig

Tuurlijk heb je nog wel een aantal spullen nodig voordat je wilt beginnen met windsurfen. Je hebt nodig:

  • Windsurfplank: bij een windsurfplank moet je goed opletten. De planken zijn namelijk in veel verschillende formaten op basis van niveaus te verkrijgen. Als beginner is het dus belangrijk dat je specifiek naar een windsurfplank zoekt voor beginners.
  • Zeil: Het zeil is verantwoordelijk voor het vangen van de wind en de sturing hiervan. Het is dan belangrijk om naar de grote te kijken. Kijk ook voor dit onderdeel naar een passend model die goed gecombineerd valt met je surfplank. Uiteraard is niveau van het zeil ook van belang.
  • Mast en Giek: ook een giek is een belangrijk onderdeel. De mast is namelijk de verbinding tussen de plank en het zeil. De giek is echter het handvat. Het is belangrijk dat je let op de stijfheid van de giek. Hoe stijver de giek, hoe directer en meer controle je hebt over het zeil.
  • Trapeze: dit harnas wordt om je lichaam gedragen en is verbonden met het zeil via een lijn. Het verdeelt de kracht van de zeil en jou zelf en zorgt voor stabiliteit. Tevens ontlast het je armen en ondersteunt het je rug. Met lange afstanden of stunts is een trapeze zeker aangeraden.
  • Vinnen: de vin zit in principe al op je board, maar je zou deze kunnen omwisselen voor een andere vin. Zeker als je wat meer ervaring hebt gekregen. De lengte, dikte en curve kunnen namelijk heel bepalend zijn bij het windsurfen.

Funsport Makkum

Bij Funsport Makkum ben je aan het juiste adres als je graag wilt weten hoe windsurfen in zijn werking gaat. Het is mogelijk om in een bepaald seizoen lessen te volgen. Tevens is het ook nog eens een winkel met personeel die veel advies kunnen geven. Mocht je een beginner zijn, dan is het zeker aan te raden om de winkel in te stappen en om advies te vragen. Dit door de veel verschillende soorten en niveaus.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op Zeilvlootdzs.nl houden we ons bezig met publicaties over zeilen in de brede zin van het woord. Je kunt werkelijk van alles voorbij zien komen als het gaat over de onderwerpen die we behandelen. Lees onze publicaties en doe je voordeel met de tips.

Contactgegevens

Via info @ zeilvlootdzs.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden